@ این پست ۴۷۳۳ بار خوانده شده است.
مراسم نخل گردانی و عزاداری عاشورای حسینی در روستای کلهرود برگزار شد. آبان ماه ۱۳۹۳
مراسم عزاداری محرم در روستای کلهرود
روستای کلهرود با موقعیت کوهستانی در دامنه غربی کوه های کرکس و در ۳۵ کیلومتری شمال شرقی مورچه خورت اصفهان واقع شده است.
با نزدیک شدن به ایام محرم، کوچه ها و منازل این روستا لباس سیاه به تن می کنند، علم های سبز حسینی و پرچم های عزا بر سر کوچه ها و منازل نصب می گردد و برای عزاداری آقا سیدالشهدا آماده می شوند.
با فرا رسیدن ماه محرم اهالی این روستا که غالباً در شهرها زندگی می کنند وارد دیار خود می شوند از این رو جمعیت ۳۰۰ نفری این روستا به بیش ۱۰۰۰ نفر می رسد.
روز تاسوعا
صبح روز تاسوعا نخل روستای کلهرود را که قدمت آن مربوط به سال ۱۲۵۶ هـ.ق می باشد را به میدان خرمن گاه می آورند، نخل توسط افرادی خبره، کار نصب پارچه و پرچم، طناب کشی دور نخل، قاب و وسایل ملزوم انجام می گیرد. پس از اقامه نماز ظهر و عصر و صرف ناهار که توسط یکی از اهالی روستا نذر شده، مراسم نخل گردانی آغاز می شود.
نخل را با نوای حسین حسین گویان از کوچه های تنگ و باریک که درختان گردو از سنگ چین های باغ سر بر آورده اند عبور می دهند. به رسم گذشته، شخصی که غذای هیأت را تأمین می کند بر روی نخل رفته و مسئول هدایت نخل می باشد از این رو در مسیر، سیم های برق و شاخه های درختان مانع از حرکت نخل نشود.
نخل در کوچه و خیابان مسیر ۳ کیلومتری خود را تا امامزادگان عبداله، فاطمه، رقیه علیهم السلام از نوادگان امام موسی کاظم(ع) ادامه می دهد. در مسیر حرکت نخل، اهالی روستای کلهرود نذورات خود را که شامل چایی و شیرینی و برخی قربانی کردن گوسفندان می باشد در میان بوی اسفندی که از جلوی هر خانه ای متراکم می شود تدارک می بینند.
براستی مردمان این خته، حسینی وار دلباخته امام حسین(ع) می باشند، در هوای سرد کوهستانی با وجود بارش برف و باران نخل را همراه با رجز های حسینی و هیأت زنجیر و سینه زنی به امامزاده می رسانند. پس از عزاداری و نوحه خوانی، نخل را در امامزاده می گذارند و هیأت به صورت زنجیر زنی به سمت حسینیه کلهرود باز می گردد. در امامزاده معمولاً چند نفری برای نگهداری و مراقبت از نخل می مانند تا صبح عاشورا نخل را باز گردانند.
هیأت با نوحه هایی که از گذشتگان و قدیمی های این روستا نوشته شده قرائت می شود تا به حسینیه ای که همچنان بافت قدیمی خود را بیش از سه قرن حفظ کرده است می رسند.
عزاداری در شب عاشورا در حسینیه محله تُک لُر به همراه شامی که توسط شخصی از آن محله نذر کرده برگزار می شود. هیأت ها در حسینیه کلهرود و حسینیه محله سر بیشه جمع می شوند و به صورت سینه زنی به حسینیه محله تُک لُر حرکت می کنند. هیأت ها پس از عزاداری در حسینیه تُک لُر به حسینیه های خود بازمی گردند و تا پاسی از شب به خواندن زیارت نامه و نوحه خوانی می پردازند. در این بین دیگ های آش حلیم را برای صبح روز عاشورا برپا می کنند و چه زیباست پختن آش نذری و توزیع آن که به صورت منظم و با رعایت نوبت انجام می شود.
روز عاشورا
صبح روز عاشورا، تجمع هیأت ها در حسینیه ها صورت می گیرد. با صدای طبل و دهل و سنج، مردم روستای کلهرود جمع می شوند. در محله پل سربیشه هر سه هیأت با هم تلفیق شده و هیأت زنجیر زنی با نوای عاشورایی مسیر خود را به سمت امامزادگان عبداله، فاطمه، رقیه علیهم السلام می پیمایند. هیأت وارد امامزاده می شود و با شور و نوای حسین حسین گویان که با اشک و ناله همراه است به نوحه خوانی و مداحی می پردازند و سپس نخل امام حسین را بر دوش خود قرار داده و با امامزاده خداحافظی می کنند.
از همان مسیر روز قبل نخل را عبور می دهند تا به دو راهی مسیر کوچه پایین (آسیاب بالا) نخل را برای اقامه نماز ظهر عاشورا و صرف ناهار زمین می گذارند. پس از اقامه نماز ظهر عاشورا در مسجد جامع روستای کلهرود، ناهار ظهر عاشورا که سالیانی است توسط خانواده آقای غلامرضا مظاهری فرزند کربلایی ابوالقاسم نذر کرده اند توزیع می شود.
نخل و هیأت راه می افتند، در مسیر ظرف های اسفند را دود کرده اند و چه بوی خوشی فرا گرفته، همچنان اهالی، گوسفندان را برای قربانی پای نخل می آورند و برای امام حسین(ع) و خاندانش نذر می کنند.
نخل گردانی به پایان مسیر خود نزدیک می شود، در سراشیبی آخر که به خرمن گاه منتهی می شود اوج ارادت به شهیدان کربلاست که می توان از چهره خیس تک تک عزاداران خصوصاً کسانی که نخل را حمل می کنند مشاهده کرد. در این لحظات پایانی رجزها و نوحه ها با گریه همراه است.
نخل را با صورتی گریان کنار حسینیه بر زمین می گذارند، عزاداران برای عزاداری به حسینیه کلهرود می روند و در غم شهادت امام حسین(ع) و ۷۲ یار باوفایش به سوگ می نشینند.
شام غریبان
برنامه شام غریبان امام حسین(ع) با شمع ها و چراغ هایی که در دست عزاداران است با نوحه مخصوص شام غریبان به سمت حسینیه محله سربیشه آغاز می شود. در کنار حسینیه سربیشه خیمه های امام حسین(ع) را برپا کرده اند که نماهنگ خیمه سوزان را اجرا می کنند و وارد حسینیه شده و به عزاداری و صرف شام که توسط شخصی از این محله نذر کرده انجام می گیرد. پس از پایان مراسم در حسینیه سربیشه، اهالی روستای کلهرود برای ادامه عزاداری وارد حسینیه کلهرود شده و تا پاسی از شب به خواندن زیارت نامه و نوحه خوانی می پردازند.